شناخت
با غذاهای نذری ماه محرم نذری پختن یک کارگروهی است . کاری که درست انجام شدنش مربوط به همیاری و هماهنگی یکسری نفر میباشد .
نذری پختن نیز برای کوچک ترها و هم البته برای بزرگترها یک تمرین صحیح برای انجام کار گروهی می باشد .
یاری
بیدریغ ابدا همین که در نذری دادن کسی از کسی انتظار ندارد، خودش حسابی میتواند حال بشر را خوب کند . آدمهایی که در روزهای معمول سال برای انجام دادن بیشتر کارهایشان فکر این می باشند که متقابلا چه چیزی نصیبشان میشود، موقع پختن نذری، آستینشان را بالا میزنند و میایستند پای دیگ . این "بیدریغ کمک کردن" باعث میشود که آدم حس نماید در هم اکنون انجام کاری می باشد که اساسا "معناگرا" می باشد و مادیات در آن جایی ندارد .
خروج
از روزمرگی پختن نذری یک فعالیت عادی نمیباشد . معمولاً در روزهای دیگر سال هرکسی برای خودش و خانواده خودش خوراک تهیه میکند، البته موقع نذری دادن قضیه تماما متعدد می باشد .
منوی
ویژه غذاهای نذری یک
دیگ، هزار نیّت محرم که می آید هیئت های سوگواری رونق ویژه ای می گیرند . هم زمان، دیگ های والا و کوچک هم روی اجاق های گازی و چه بسا چوبی می نشینند تا پذیرایی نذری هایی باشند که طرفداران امام(ع) نذر کرده اند . میان همگی غذهایی که این روز ها آماده می شود، «قیمه» کلام اولیه را می زند و «عدس پلو» غذهای عده و جوری میباشد که راحت تر توزیع می شود؛ ولی منوی غذاهای ویژه نذری به همین ها محدود نمی شود .
به هر حال، در شرای همین سال نیز نذر دارید، از همین درحال حاضر بایستی برای آن برنامه ریزی نمائید و مواد و موقعیت پختش را مهیا کنید .
قیمه
معروف ترین طعام برای نذری ماه محرم، قیمه است؛ غذای خوشمزه ای که کالری متعددی هم داراست . پس برای عزاداران امام حسین (ع) که بعد از چندین ساعت سوگواری، خسته و گرسنه می شوند، می تواند بهترین غذا باشد .
برای تهیه یک قیمه نذری، قبل از هر اقدامی باید بدانید چه چیزی بخرید و چه مقدار؟
مواد
واجب :
برنج 15 کیلو
لپه 3/5کیلو
گوشت 7 کیلو
پیاز 7 تا 9 کیلو
سیب زمینی 7 کیلو رب 1/5
کیلو روغن 10کیلو(5کیلو
برنج، 5کیلو خورشت) لیمو
عمانی یک کیلو زعفران یک
مثقال
لپه، جزء مهم خورشت قیمه، به دلیل داشتن فیبر به فعالیت خیلی ها می آید .
مقدار زیادگوشت قیمه، هم این خورشت را خوشمزه تر می کند .
ولی چون معمولا قیمه نذری، چرب و پرروغن است، خوب تر میباشد افرادی که چربی خونشان بالا است، کمتر بخورند .
تعدادی سالی هست که سیب زمینی سرخ کرده ترد روی پرس های قیمه، جایاش را به چیپس های خلالی داده میباشد . درست میباشد که این طوری فعالیت سهل می شود، البته چیپس و روغن باقیمانده آن را نباید با سیب زمینی نو که با روغن ویژه سرخ کردنی فراهم گردیده یکسان بدانید .
این کجا و آن کجا؟
عدس
پلو عدس پلو هم از نذری های کهن هست . چون این غذا بدون خورشت است، به عهدوپیمان دارای شهرت ریخت و پاش زیادی ندارد . به همین یاد هست که خیلی ها "عدس پلو" نذر امام حسین (ع) می نمایند .
مواد
اضطراری :
برنج 15کیلو
عدس 5کیلو گوشت
چرخ کرده 7 کیلو
رب نیم کیلو کشمش
2 کیلو پیاز 7
تا 9 کیلو روغن 10
کیلو (5 کیلو برنج، 2 کیلو خورشت) زعفران نیم
مثقال
عدس پلو را با گوشت چرخ کرده، یا کشمش و پیاز داغ و گهگاه وقت ها رطب تزیین می کنند . بعضی ها نیز از همه این ها روی عدس پلو می ریزند تا خوشمزه تر شود .
عدس، مواد مغذی فراوان دارد؛ آهن و فیبر جانور در آن به ارتقاء نیروی بدن امداد می کند . کشمشی نیز که روی عدس پلو می ریزند خاصیت زیادی دارد؛ سرشار از کالری هست و سبب وقار اعصاب و روان می شود، با این حساب، یک عدد از بهترین غذاها برای ماه محرم که عزاداران امام حسین عزادار و غمگین هستند، عدس پلو با کشمش میباشد .
برای اشخاصی که فشار خون بالا داراهستند و در ماه محرم از میل کردن غذاهای نذری پرهیز می کنند، عدس پلو غذای قابل قبولی است . زیرا نیز عدس و هم کشمش آن، چربی و کلسترول پایینی داراست . ولی خوب تر میباشد این افراد عدس پلو نذری را بدون گوشت چرخ کرده میل کنند .
قورمه
سبزی قورمه سبزی، عمده از همه غذاهای نذری عمل و وقت می موفقیت . زیرا سبزی دارد و تمیز کردن و خرد کردن و سرخ کردن سبزی، زمان و انرژی می برد . ولی با این حال خیلی از عزاداران هر سال قورمه سبزی نذر امام (ع) می کنند . چرا که در مقایسه با سایر غذاهای نذری ماه محرم، قورمه هواداران خاص خودش را دارد .
مواد
حتمی :
برنج 15کیلو
سبزی 10کیلو
لوبیا قرمز 2کیلو
گوشت 6کیلو
پیاز حدود 10 کیلو (40عدد پیاز متوسط) لیمو
عمانی یک کیلو روغن
(برای برنج و خورشت با هم) 10تا12 کیلو
سبزی قورمه، شنبلیله و تره و جعفری می باشد . این سبزی ها هم خورشت را خوشمزه می کند، نیز خواص زیادی دارند؛ تره قورمه سبزی، برای عفونت های تن خوب است، به خصوص در ماه محرم که یکسری سالی می باشد با فصل زمستان مقارن شده و خیلی از مردمان سوزوسرما خورده می باشند . وجود شنبلیله هم این خورشت را برای اشخاص دیابتی مناسب می کند . این سبزی در گذشته، داروی مرض قند بوده میباشد .
لوبیایی که در خورشت قورمه سبزی می ریزند، پروتئین و فیبر داراست و این طعام را برای ایام عزاداری که انرژی و توان متعددی نیاز است، مطلوب کرده .
زرشک
پلو تعدادی سالی می باشد که زرشک پلو با مرغ نیز وارد غذاهای نذری شده و آمار طبخش، حتی از قیمه و قورمه سبزی نیز بالاتر زده؛ . طبخ زرشک پلو به نسبت باقی غذاها راحت خیس است، پس به راحتی می توانید بساط پخت آن را در خانه خودتان به راه فرمایید .
در ضمن زرشک پلو با مرغ، غذای پرطرفداری است!
مواد
واجب :
برنج
15کیلو
مرغ 40کیلو
زرشک یک کیلو زعفران
نیم مثقال
استفاده از زرشک در نذری ماه محرم، در فصل سرد خاصیت خودش را عالی نشان می دهد؛ چون زرشک خاصیت ضد عفونی کننده و آنتی بیوتیک داراست .
علاوه بر این، طعم ترش زرشک هر غذایی را خوشمزه تر می کند . چه بسا برخی ها در قیمه هم زرشک می ریزند .
گوشت مرغ معدن پروتئین است و در شرای عالی طبخ شود، همگی پسند می شود .
زرشکی که برای نذری تان تنظیم می نمائید خوب تر می باشد از نوع مرغوب باشد؛ این را می توانید از رنگ و ظواهر زرشک تشخیص بدهید . زرشک مرغوب قرمزرنگ رنگ است و به آن "زرشک تالاری" می گویند(به یاد این که این زرشک در تالارهای غذاخوری مصرف می شود) . به زرشک های سکو دوم "زیرتالاری" می گویند . البته اگر آشپز عالی باشد، با زرشک پایین تالاری نیز می تواند غذای خوب صحیح نماید .
خورش ریواس به حافظه مزه ترش ریواس، یک عدد از خوشمزه ترین خورش های فصل فصل بهار هست . خورش این خورش را اگرچه می توان به 2روش پخت اما پخت آن همپا نعنا و جعفری (مانند خورش کرفس) عطر و بوی بی نظیری دارااست .
مواد
اولیه:
ریواس
یک کیلوگرم گوشت
سوای استخوان نیم کیلو گرم پیاز
2 عدد شکر
2 تا 3قاشق سوپ خوری روغن،
نمک و فلفلبه اندازه لازم نعنا
تازه 150 گرم جعفری
نو 250 گرم خورش
ریواس با نعناع و جعفری
غذاهای
محلی استان خراسان رضوی
شیوه
تهیه:
1 . ابتدا پیازها را پوست کنده، آنگاه از شستن ریز خرد فرمائید . بعد از آن در یک قابلمه مناسب کمی روغن بریزید و رو شعله اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود . پس از آن، پیاز را بیشتر کنید و تفت دهید تا طلایی رنگ شود .
2 . گوشت را بشویید و به چهره قیمه ای خرد کنید، بعد از آن به پیاز داغ بیشتر کرده، همراه با آن تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر و تحول نماید . حالا 2تا3لیوان آب جوش به ادغام گوشت و پیاز اضافه کنید، در ظرف را بگذارید و تا پخت کامل گوشت روی حرارت متوسط اجاقگاز گاز صبر نمایید .
3 . در این فاصله ریواس ها را پوست کنده، آنگاه از شستن به قطعات 3سانتی متری یا این که به میزان 2 بند انگشت خرد فرمائید . از طرفی دیگر نعنا و جعفری جدید را نیز پاک کرده، آن گاه از شستن، ریز خرد فرمایید .
4 . درحال حاضر در یک تابه کوچک، کمی روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید تا داغ شود، آن گاه نعنا و جعفری خرد شده را داخل روغن بریزید و تفت دهید .
5 . آنگاه از آنکه گوشت پخت، آغاز نعنا و جعفری سرخ شده را بیشتر فرمائید و 10 دقیقه حرارت دهید . بعد از آن از آن ریواس را یاور شکر، نمک و فلفل اضافه نمایید و 10 دقیقه دیگر حرارت دهید .
نکات:
1 . مدت جوشیدن خورش آن گاه از طولانی تر کردن ریواس نباید فراوان باشد زیرا ریواس به سرعت له می شود .
2 . با توجه به اینکه ریواس طعم ترشی دارد، در شرای خورش را با همین اندازه ترشی دوست دارید، لازم نمیباشد شکر بیش تر کنید .
3 . اندازه نعنا نباید خیلی دوچندان باشد چون سبب تلخ شدن خورش می شود .
دین اسلام کاملترین و جامع ترین ادیان الهی است . لذا برای تناول کردن نیز احکامی دارااست که رعایت آنها بر هر فرد مسلمان واجب میباشد .
بعضی از آن ها عبارتند از: به هنگام خوراک میل کردن «بسم الله» و بعد از غذا «الحمدالله» بگوئید .حضرت
محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم دستهای خود را گذشته از خوراک و بعد از آن از آن بشوئید که تنگدستی را برطرف و قدمت را دراز می کند .امام
درستگو علیهالسلام طعام را خنک کن چون که در غذای داغ برکت نمیباشد .حضرت
محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم زمانی که اشتهای به خوردن داری بخور و زمانی که هنوز اشتها به میل کردن داری، از تناول کردن دست بکش .
حضرت محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم عمده بیماریها از پر خوری است .
امام حسین علیهالسلام آداب
غذا خوردن عبارتست از: 1-
لقمه کوچک به دست آوردن 2-
خوب جویدن طعام 3-
اندک نگاه کردن به رخ دیگر افراد 4- شستن دستها .حضرت
محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم نیاشامید تا طعام تمام شود پس در صورتیکه چنین کردید معده ضعیف می شود .امام
رضا علیهالسلام در حالتی که کم خوری را انتخاب کنیم سالمتر خواهیم بود و ثبات بدن در اثر اندک خوری می باشد .امام
راستگو علیهالسلام در روی هر میوه ای زهری نشسته خوب آن را در آب فرو برده و شستشو دهید .امام
درست گو علیهالسلام دهانهای خود را با مسواک پاکیزه نمایید .حضرت
محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم در صورتیکه آدمیزاد در غذای خود جانب میانروی را رعایت کند، هیچ زمان مریض نمی شود .امام
درستگو علیهالسلام